DYGNET RUNT:


E-post
| 031-12 12 90

Placering i kyrkan vid begravning

I kyrkan

i kyrkan

I kyrkan


När man kommer in i kyrkan så går du fram till kistan och ställer dig ett par meter ifrån den. Där bugar du eller niger och sedan går du tillbaka till bänkarna. Detta är en äldre sed man förväntas att följa. Med anhöriga på plats så visar du på detta visa respekt i deras sorg. När du passerar dem kan en lätt bugning eller nick vara en enkel och artig gest.

Om de anhöriga skulle komma sist in i kyrkan så reser sig alla i församlingen och blir stående tills familjen sätter sig.

De närmast anhöriga sitter alltid på första bänk, ofta till höger men det kan variera. På den motsatta sida sätter sig vänner, bekanta och arbetskamrater. Vanligt är också att avlägsna släktingar ofta sätter sig bakom familjen till den avlidne. Övriga gäster får sitta var de önskar.

Placering i kyrkan

Placering i kyrkan


I kyrkan finns det alltid någon som tar emot gästerna och visar var de ska sitta. Ofta sitter familj och släkt på ena sidan i kyrkan och vänner och bekanta på den andra. Det gäller både för svenska kyrkan och andra trossamfund. Enligt vissa traditioner sitter män på den ena sidan och kvinnor på den andra. Ibland kan till exempel en nära vän räknas mer som anhörig än en avlägsen släkting.

Vilken sida de närmast anhöriga sitter på varierar mellan olika kyrkor och kapell. Oftast är det på höger sida sett bakifrån. Olika kyrkor har olika traditioner och i vissa kyrkor är traditionen att närmast anhöriga sitter till vänster. Vi eller någon annan representant för begravningen visar dig var du ska sitta. Följer du råden så behöver du inte fundera.

Det finns givetvis en frihet för de efterlevande att bestämma hur gästerna ska sitta under begravningsceremonin.

Placering i kyrkan

Låt oss hjälpa dig. Tillsammans planerar vi ett varmt och personligt sista avsked. Vi kan stötta dig med allt ifrån dödsannons till genomförande av begravning. Oavsett om du vill ha mycket eller lite hjälp finns vi tillgängliga.

Välkommen till begravningsbyrå Heaven & Juridik i Göteborg.