DYGNET RUNT:


E-post
| 031-12 12 90

Din sida

Vanliga frågor

Vad kostar en begravning?

Priset på en begravning varierar. Slutpriset beror på vilka val man gör på kista, kistdekoration, blommor, programkort, transporter, bärare, dödsannons osv. Priset på begravningen kan variera beroende på om den avlidne kanske ska transporteras långväga? Önskar solist på ceremonin? Kommer man bjuda in till minnesstund efter begravningen och vad bjuder man på?

Vem betalar begravningen?

Många kostnader såsom gravplats, kremation, ceremonilokal, vissa transporter samt lokal för avsked av den avlidne är redan betalda genom begravningsavgiften som tas ut via skattsedeln. Övriga kostnader tas normalt ur dödsboet, den avlidnes tillgångar. Skulle det saknas tillgångar kan de efterlevande ansöka om anstånd från kommunen. Glöm inte bort och kolla om den avlidne hade eventuella försäkringar som ska betalas ut.

Kostar det att kremeras?

Nej, det ingår i begravningsavgiften som tas ut via skattsedeln.

Måste man ha en begravning?

Man måste inte ha en begravningsceremoni. Däremot måste kistan gravsättas inom en månad. Stoftet ska gravsättas inom 1 år.

Hur ordnar man en bra begravning?

Många anhöriga håller med om att låta den avlidne få stå i fokus den dagen. Begravningsbyråns jobb är att lyssna på er när ni berättar vem den avlidne var. De planerar då ceremoni utifrån er önskan och bidrar med idéer hur man kan göra denna dag vacker och minnesvärd. Stort fokus ligger på planering.

Hade den avlidne något speciellt intresse? Lyssnade på någon särskild musik och artist?

Ett vackert program i en begravning är en kombination utav musik, dikter och utsmyckning ect.

Vilka är skillnaderna mellan kistgrav, urngrav, askgravlund och minneslund?

I kistgravar jordfästes kistan på kyrkogården på anvisad gravrätt och vanligtvis reser man en gravsten.

Vid kremering finns följande alternativ:

 • Gravsättning av urna
  Gravsättning av urna innebär att man placerar urnan med aska i en urngrav eller en vanlig kistgrav. Begravningsentreprenören eller personal från kyrkogårdsförvaltningen brukar vara med vid sänkningen av urnan.
 • Minneslund
  Minneslunden är en gemensam gravplats där man inte markerar den enskilda graven. Det är ett vanligt alternativ där de avlidnas aska gravsätts eller sprids utan närvaro av de anhöriga.
 • Askgravplats
  Askgravplatsen är ett alternativ till minneslunden, men den är inte anonym. Den enskilda graven kan markeras med en namnplatta eller liknande.
 • Askgravlund
  En askgravlund är ett gemensamt område där askor grävs ner utan att bestämda gravplatser markeras. Den avlidnes namn anges sedan på en plats som inte är i direkt anslutning till den enskilda askan.
 • Kolumbarium
  Kolumbarium är ett gravvalv avsett för urnor.
 • Spridning av aska utanför begravningsplats
  Man kan sprida askan på en plats som hade stor betydelse för den avlidne. Det vanligaste är att man vill sprida askan över vatten. Om man vill sprida askan utanför begravningsplatsen måste man först ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen. Länsstyrelsen avgör från fall till fall, men platsen bör inte vara alltför nära bebyggelse eller där människor ofta vistas.

Vem tar hand om den avlidnes kropp vid ett dödsfall?

Om en person går bort i hemmet kontaktar man hemsjukvården eller ringer 112. Den avlidne behöver transporteras till bårhuset. I vissa städer utför begravningsbyrån transporten och i vissa fall finns det upphandlade avtal med kommunen som ansvarar för transporten. Kontakta begravningsbyrån för eventuell transport och få hjälp med att och planera begravningen. Den avlidne ska gravsättas / kremeras inom en månad enligt begravningslagen.

”Jag hann inte ta farväl”, vill ha ett avsked innan begravningen.

Det finns vackra lokaler för avsked. Den avlidne kistläggs och transporteras till lokalen. Här möter en begravningsrådgivare upp er för att skapa ett vackert avsked. Meddela begravningsbyrån er önskan om avsked så hjälper dem er.

Hur berättar man att någon avlidit?

Det finns inget rätt eller fel i frågan. Ibland kan det vara skönt att ta hjälp av någon som gör det åt dig. Man kan skicka post, mail, sms eller ringa. Många vill visa att man bryr sig så meddela gärna om du vill vara i fred ett tag, det är helt okej. Idag har många sociala medier, ta ett gemensamt beslut på hur ni vill att den sidan ska hanteras. Ska ni göra ett inlägg om att personen avlidit? Ska ni göra om den till en minnessida eller ska ni stänga ner den? Idag finns det företag som hjälper anhöriga att stänga ner den avlidnes profil.

Vad kostar det att upprätta en bouppteckning och en gravsten?

Priset för en bouppteckning är från 6500kr. Gravstenar kostar från 7500kr.

Jag är inte medlem i svenska kyrkan

Begravningsavgiften som du betalar via din skattsedel täcker kostnaden för gravplats, kremation, kapell, vissa transporter samt lokal till avsked. Kostnad för tex en officiant, musiker kan tillkomma.

Begravningsbyrån hjälper dig att få en överblick om vilka kostnader som tillkommer.

Jag vill inte ha begravningen i en kyrka

Det finns inga krav på att begravningen måste hållas i en kyrka. Man kan tex vara i ett kapell alternativt en annan valfri plats såsom ett sommarställe eller annan lokal som är lämplig. Möjligheterna är stora. Begravningsbyrån hjälper er med planeringen, bokning och det som behöver göras.

Jag har önskemål utifrån min religion

Berätta för din begravningsrådgivare vilka önskemål som finns. Begravningsrådgivare hjälper dig utifrån era önskemål och traditioner.

Låt oss hjälpa dig. Tillsammans planerar vi ett varmt och personligt sista avsked. Vi kan stötta dig med allt ifrån dödsannons till genomförande av begravning. Oavsett om du vill ha mycket eller lite hjälp finns vi tillgängliga.

Välkommen till begravningsbyrå Heaven & Juridik i Göteborg.